Telenet HQ

offices & server facility
Location

Liersesteenweg
Mechelen
Belgium

Year
2007
Surface area
11.190m²
Status
realized
Client
Telenet
Architecture
  • Modulo Architects
Landscape design
  • Dirk Vandekerkhove Landschapsarchitecten
winning competition design
Photography
Toon Grobet
Filip Dujardin

In the late 1990s, Telenet built its headquarters on the site of a disused army barracks just outside the ring road around Mechelen. The demolition of the barracks had left the area undefined. Terraced houses look a bit forlorn amid large-scale functions and infrastructures, including a 19th-century prison, the ring road, and the diversion canal of the river Dyle. Telenet’s banal office volumes failed to fill the gap in the urban fabric. Their prominent presence disrupted the neighbourhood.

Mediator between different scales

Less than a decade later, the telecom company organized a design contest for the expansion of their offices and technical spaces. POLO Architects won with a design that remedied the scale violation and eased the transition between the various elements in the complex urban environment.

While the other submissions generally doubled the office buildings, producing a series of four buildings linked by a central circulation corridor, the winning design proposed raising a single office building no more than two storeys high, but much larger in total. To avoid wasting scarce, precious space on a car park, parking spaces are available both under the elevated building and on the roof. Another advantage is that the view of the employees, visitors and local residents is not spoiled by a vast expanse of parked vehicles.

Atrium as a nerve center

The atrium, with robustly spaced doorways and a roof lantern, is the building’s backbone and nerve centre. It provides access to the office floors and the car parks, and connects the existing office buildings. The atrium serves as a circulation area, foyer and conference room, and forms the vestibule to the offices. Its stairs, landings and hidden sitting areas facilitate informal contacts, chance encounters, brainstorming sessions and consultations.

Light canyons

Cut-away sections and terraced patios draw daylight deep into the massive volume. Each of the patios has its own character. They are the recognizable anchors around which the company’s various departments can be clustered and structured. The set-up ensures an extremely flexible office environment. As departments or services grow or shrink, they can easily regroup around their epicentres.

Along Caputsteenstraat, a perforated brick wall has been erected in front of the building like a screen. It gives the people living in terraced houses an increased sense of privacy. The neighbours used to feel like the tenants of the glass buildings were eyeing them all day, but the glances are now fleeting and more introverted.

The building is a modest presence that can mediate between the many different scales. The gesture of the wall restores the right proportions to the difficult urban context. The wall evokes the vanished barracks wall and – mirroring the prison wall just down the street – restores significance to the metropolitan functions in the area.

Associated themes