25.08.2022 — Press release

Woonproject Louise Marie gerealiseerd

nieuw Antwerps landmark met akoestisch scherm straalt rust en transparantie uit

Text

Antwerpen – Het markante woonproject Louise Marie, gelegen op de hoek van de Desguinlei en de Karel Oomsstraat is klaar. Bewoners nemen hun intrek. POLO, CORES Development & aannemer Vanhout formuleren met dit project een uitgekiend, duurzaam en toekomstgericht antwoord op stedelijke uitdagingen. De nieuwe stadsontwikkeling gaat slim om met schaars beschikbare ruimte. Twee zorgvuldig georiënteerde slanke torens worden verbonden door een glazen wand. Het scherm zal er, samen met de overkapping van de Antwerpse Ring, voor zorgen dat Louise Marie een centraal gelegen oase van rust wordt op een strategische ligging aan de rand van de stad.

KWALITEIT EN RUST AAN DE RAND VAN DE STAD

De strategische ligging van dit woonproject langs de zuidersingel biedt bewoners een onmiddellijke toegang tot de ring van Antwerpen en de E19. Maar ook bewoners die de stad in willen, doen dit vlot met de tram, de trein, de bus of de fiets. De toekomstige overkapping van de Antwerpse Ring zal daarnaast heel wat extra voordelen meebrengen voor de buurt rondom Louise Marie en een stedelijk leven met vlotte mobiliteit verzoenen.

Het idee dat je voor rustig en kwalitatief wonen buiten de stad moet gaan wonen, is intussen achterhaald. Een strategische ligging gecombineerd met comfort en rust is de oplossing voor stadsmensen die willen genieten van hun woonomgeving, zonder in te boeten aan mobiliteit. Door een kwalitatieve stadskernverdichting creëren we duurzaam woonaanbod dat zowel kwalitatieve buitenruimte als privacy vooropstelt. Zo krijgt iedereen zijn plek in de stad om te wonen, te werken en vooral…om zich thuis te voelen.
Sophie Deprez – CCO CORES Development

TRANSPARANTE GELUIDSMUUR

POLO verdeelde de 207 appartementen en penthouses over twee elegante woontorens van elk veertien verdiepingen. De twee zorgvuldig georiënteerde gebouwen, Louise & Marie - vernoemd naar het voormalige kinderziekenhuis -, worden met elkaar verbonden door een indrukwekkende glazen wand. Het scherm buffert de geluidshinder van Ring en Singel en creëert een aangenaam akoestisch microklimaat. De achterliggende appartementen met hun uitpandige terrassen genieten zo van rust en stilte.
Ook aan de buitenschil van beide woontorens voorzag het ontwerpteam een oplossing voor geluidshinder. Daar werden terrassen en balkons inpandig en afsluitbaar volgens het loggiaprincipe.

Door het gebouw te ontdubbelen ontstaat een harmonieus geheel met gedeelde buitenruimte en privéterrassen. Het akoestische scherm creëert een kwalitatieve, geluidsluwe en van de wind afgeschermde plek.
Patrick Lootens – founding partner POLO

Het bouwen van dit unieke ontwerp stelde ons voor enkele erg complexe technische uitdagingen, met als hoogtepunt het akoestische glazen scherm. Dankzij een zorgvuldige engineering en een goede coördinatie met Vorsselmans zijn we hier zeker in geslaagd.
Bert Lenaerts – CEO Groep Vanhout

PANORAMISCH DOORZICHT

Het splitsen van de torens doorbreekt ook het monolithische karakter van het woonproject. Belangrijk, want achteraan de site bevinden zich hotel Mercure en Residentie Hertogenpark. Door de ontdubbeling behouden de bewoners daar hun panoramisch uitzicht. En krijgen er een kwalitatieve, groene omgeving bij.

GROENE PARKTUIN

Rondom beide torens ligt een glooiende, sfeervolle parktuin met lage beplanting en meerstammige bomen. Landschapsarchitect Dirk Vandekerkhove boetseerde het terrein vanuit het achtergelegen Hertogenpark en schiep in het verlengde ervan een doorwaadbare inplanting waarin het park wordt doorgetrokken langs een groene corridor die tot aan de Singel reikt.

Een genereuze open, groene ruimte geeft een gevoel van ruimte en weidsheid. Het groene plein en de waterpartijen stralen rust uit. Drie grote ellipsvormige zitbanken dragen bij aan de beleving van de tuin.
Dirk Vandekerkhove – landschapsarchitect

Aanpalend aan de vijver onder het glazen scherm, zorgt de wadi met aangepaste oevergewassen voor de infiltratie van het opgevangen regenwater. Vooraan schermt een opgehoogd groen talud het zicht af van de drukke verkeersassen. Wanneer de Ring binnenkort wordt overkapt, zullen de groene kwaliteiten verder worden doorgetrokken en zal de bewonerskwaliteit alleen maar stijgen.

DIALOOG TUSSEN BINNEN EN BUITEN

Naast het architectuurconcept stond POLO, in lijn met de interdisciplinaire werkwijze van het kantoor, in voor het interieur van de gemeenschappelijke delen (inkomhal, fietsenberging, polyvalente ruimte). De tijdloze vormgeving wordt gekenmerkt door een zuivere lijnvoering en een bijzondere detaillering. Het gelijkvloers werd licht, open en biedt privacy en rust.

Bij de inrichting viel de keuze op kwalitatieve, duurzame en warme materialen, die een eenheid vormen met de architectuur en het landschap. Via de grote glaspartijen en het doortrekken van de buitenbevloering in de lobby lopen binnen- en buitenruimte naadloos in elkaar over. Louise Marie beschikt daarnaast over een inhouse fitness, een praktische dienstenapp en een inwonende conciërge. Een totaalconcept dat de leef- en woonkwaliteit verhoogt.

NIEUWE POORT TOT DE STAD

Beide torens verschillen in volume, wat leidt tot een aangenaam en lichtvoetig gevoel. De appartementen zijn helder, ruim en zeker op de hogere verdiepingen genieten bewoners van buitengewone panoramische zichten. Maar omgekeerd is ook de Louise Marie site beeldbepalend voor alle verkeer dat via de Singel Antwerpen binnenrijdt. De sierlijke torens, de waterpartij, parktuin en transparante akoestische wand zorgen allen samen voor een nieuwe stedelijke dynamiek, een landmark die rust en transparantie uitstraalt.

Images

© Photography credits : Stijn Bollaert

Downloads

Press download

Register to download high resolution images.
Name
*POLO only uses the data to send you a digital newsletter. Your data will be treated with respect and will not be used for any other purpose. You can unsuscribe at any time by clickink on the link at the bottom of any newsletter your receive from us or by contacting us at info@polo-platform.eu.
Contact

Gaetana Poponcini
gpo@polo-platform.eu
+32 (0)3 225 18 84
Tavernierkaai 2 bus 28
B 2000 Antwerpen